Beroep van de toekomst: 3D Printing Fashion Designer

Beroep van de toekomst: 3D Printing Fashion Designer

Je kent het wel: vind je een prachtige spijkerbroek, is die er niet meer in je maat. Of je loopt tegen dat ene jurkje aan waar je al heel lang naar zocht, maar de kleur is het nét niet. Met de komst van de 3D-printer zijn die problemen voorbij. Met één druk op de knop wordt ieder kledingstuk, maar ook schoenen, letterlijk op maat gemaakt. Qua vorm én design. 3D Printing Fashion Designers, de modewereld ligt open voor deze toekomstige beroepsgroep.

Op maat gemaakte kleding en schoenen

minister-bussemaker-prinsjesdag-2015

Minister Jet Bussemaker in haar 3D geprinte outfit.

Wie dat gevoel al heeft mogen ervaren is onze minister Jet Bussemaker van Onderwijs , Cultuur en Wetenschap. Studenten van de TU Eindhoven ontwierpen vorig jaar een hele outfit voor Prinsjesdag 2015. Haar handtas en schoenen kwamen uit de 3D printer. Aan de hand van een 3D bodyscan werd een unieke en perfect op maat gemaakte outfit voor haar gemaakt.

Skills 3D fashion designer

Kledingstukken die uit een printer komen zijn nu nog onbetaalbaar. Maar wat als deze ontwikkeling net zo snel gaat als die van de smartphone? Wat betekent dit voor de mode-industrie? En over welke skills moet een 3D Printing Fashion Designer beschikken? Het antwoord komt van Adidas, het sportmerk dat vorig jaar zijn eerste hardloopschoen uit een 3D printer liet rollen.

“Om te beginnen heb je een relevante vooropleiding nodig, zoals een industriele, grafische of 3D/animation opleiding”, zegt corporate communication manager Simone Lendzian van Adidas. “Daarnaast moet je goed kunnen visualiseren en ideeën van een plat 2D-ontwerp kunnen vertalen naar 3D. Hier heb je geavanceerde kennis van 3D-software voor nodig.” Uiteraard blijven ook de ambachtelijke skills van een modeontwerper van belang. “De ervaring als ontwerper heb je nodig om het mechanische en productieproces te begrijpen”, aldus Simone Lendzian.

Effect op banen in modewereld

Ondanks dat de mode-industrie al veel experimenteert met 3D Printing denkt modeontwerper Katie Gallagher niet dat het zo’n vaart zal lopen. Voor haar collecties SS13 en SS15 voor de New York Fashion Week heeft ze gebruikgemaakt van een aantal 3D geprinte kledingstukken.

Katie Gallagher: “3D Printing zal voorlopig nog niet zoveel effect hebben op de banen in de mode-industrie. De techniek is nog niet helemaal draagbaar zodat het commercieel gebruikt kan worden. En bovendien is het erg kostbaar om iets te ontwerpen in 3D. Maar ik kan niet wachten om te zien hoe dit zich in de komende jaren gaat ontwikkelen.”

Foto’s: Adidas en Rijksoverheid

– Advertentie – 

Banner keuzedelen bekijken

Yvonne van Zuiden

Het mogen vertellen van verhalen vind ik één van de leukste onderdelen van corporate communicatie, mijn functie bij Edu'Actief. Ik spreek regelmatig mensen uit het onderwijs die vol zitten met mooie verhalen en op hun eigen manier werk maken van onderwijs. Deze verhalen lees je terug in mijn blogs. Ken je ook iemand met een bijzonder of inspirerend verhaal? Stuur een mail met contactgegevens naar info@maakwerkvanonderwijs.nl.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer