AVG, nog een maand om alles te regelen!

Over een maand gaat de AVG in.

Al tijden worden scholen opgeroepen om de AVG te gaan implementeren en 25 mei is het definitief. Een school mag niet meer zomaar de foto’s van een leerlingen  publiceren, op hun site of bijvoorbeeld Facebook, zonder expliciete toestemming.

Regels

De regels zijn helder.

Net als onder de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) heeft u onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) toestemming nodig voor het publiceren van beeldmateriaal van leerlingen. Daarnaast moet u het beeldmateriaal goed beveiligen.

Nieuw onder de AVG is bijvoorbeeld dat u als school moet kunnen aantonen dat u toestemming heeft. En dat u maatregelen heeft genomen om het beeldmateriaal te beschermen.

Toestemming

Foto’s en video’s waarbij personen herkenbaar in beeld zijn, zijn persoonsgegevens. Wilt u beeldmateriaal publiceren van een leerling van 16 jaar of ouder? Dan moet de leerling daarvoor zelf toestemming geven. Is de leerling jonger dan 16 jaar? Dan heeft u toestemming nodig van zijn of haar ouders.

Onder de AVG moet u straks kunnen aantonen dat u geldige toestemming heeft van leerlingen of hun ouders voor de publicatie van het beeldmateriaal. Dit is onderdeel van uw verantwoordingsplicht. En het moet voor leerlingen en ouders net zo makkelijk zijn om de toestemming weer in te trekken als om de toestemming te geven.

Beveiligen

Vanuit zowel de Wbp als de AVG moet u als school extra maatregelen treffen om de privacy van leerlingen te beschermen. Het is belangrijk dat u de beelden beveiligt tegen misbruik.

Onder de AVG moet u straks kunnen aantonen dat u voldoende technische en organisatorische maatregelen heeft genomen om het beeldmateriaal van uw leerlingen te beschermen.

Ter illustratie: wilt u alleen ouders en leerlingen toegang geven tot beeldmateriaal? Dan kan het een passende maatregel zijn om een portal op uw website te plaatsen waarop alleen leerlingen en ouders kunnen inloggen. Die portal moet dan wel met https beveiligd zijn.

U kunt ook kiezen voor een app of andere online dienst waarmee u bepaalt wie u toegang wilt geven. Let bij het gebruik van (gratis) online diensten wel goed op wat de aanbieder met de persoonsgegevens doet. Lees altijd de privacyverklaring.

Overige regels

Het vragen van toestemming en het beveiligen van het beeldmateriaal, zijn twee belangrijke regels waarmee u als school rekening moet houden. Daarnaast gelden natuurlijk ook de andere verplichtingen uit de Wbp en vanaf 25 mei 2018 de AVG.

 

Nathalie de Weerd

Nathalie de Weerd is uitgever bij Edu'Actief voor de methodes Leefstijl, Angerenstein Welzijn en Factor-e Welzijn. In haar vrije tijd is ze betrokken bij het onderwijs, loopt ze hard en bakt ze vaak.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer