Aantal jongeren zonder diploma blijft dalen

Aantal jongeren zonder diploma blijft dalen

Het aantal jongeren dat zonder diploma van school komt, is opnieuw gedaald. Zowel de uitval op het vmbo als het mbo daalde. Het aantal jongeren zonder diploma is teruggelopen naar 22.948. In 2020 wil minister Bussemaker (OCW) dat dit aantal onder de 20.000 is.

‘Scholen en gemeenten spannen zich ieder jaar volop in om zoveel mogelijk jongeren met een startkwalificatie van school  te laten gaan. We komen van ver: enkele jaren geleden vielen er nog meer dan 70.000 jongeren uit. Mijn complimenten aan alle scholen, instellingen en gemeenten!’ aldus minister Bussemaker.

Taart voor 20 scholen

Twintig scholen waarvan het percentage uitval met minimaal 5% is gedaald ten opzichte van schooljaar 14/15 ontvangen vandaag een taart. Ook ligt hun vsv-percentage onder het landelijk mbo-gemiddelde en/of is de afgelopen drie jaren steeds ieder jaar gedaald. Het gaat onder meer om ROC TOP, MBO Utrecht, MBO Amersfoort en Zadkine.

Daling door de jaren heen

Vijftien jaar geleden verlieten nog zo’n 71.000 jongeren hun school zonder diploma. Daarna is het aantal flink gedaald naar inmiddels 22.948. Ruim onder de doelstelling die het kabinet had gesteld van 25.000 vsv’ers in 2016. Een nieuwe doelstelling is ook al gemaakt. De minister wil dat de daling doorzet zodat er in 2020 minder dan 20.000 jongeren zonder diploma school verlaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron afbeelding: Rijksoverheid.nl

Redactie

Op maakwerkvanonderwijs.nl vind je het belangrijkste nieuws over het beroepsonderwijs. Verschillende auteurs bloggen dagelijks over uiteenlopende onderwerpen, zoals nieuwe kwalificatiedossiers binnen het mbo, de nieuwe beroepsgerichte programma’s binnen het vmbo, onderwijsinnovatie, examens en het leven van een docent. 'Maak werk van onderwijs' is een initiatief van Edu’Actief, de uitgever voor het beroepsonderwijs.

1 reactie

  1. Ghali oktober 15, at 13:21

    Het is goed dat minder school verlaters, maar wat te doen met deze groep die geen diploma heeft?

    Beantwoorden

Reageer