3 onderwijstrends voor 2017

3 onderwijstrends voor 2017

Hoe het onderwijs zich in de toekomst ontwikkelt, is nog niet precies te voorspellen. Maar dat het gaat veranderen is een ding dat zeker is. Was de afgelopen jaren digitaal onderwijs nog een issue, in 2017 ligt de aandacht vooral op de mensen in het onderwijs: de leraar en de leerling. Drie belangrijke onderwijstrends voor 2017 waar we volgens docenten uit het beroepsonderwijs meer over gaan horen in 2017.

1.     De leraar als coach

Van een leraar anno 2017 wordt meer verwacht dan 10 jaar geleden. Deze rol is aan het veranderen. Steeds vaker wordt van je gevraagd of je leerlingen wilt coachen in plaats van instrueren. “Leraren zullen zich meer gaan ontwikkelen tot (studie)loopbaanbegeleider, tot coach die de leerling helpt om zich te ontwikkelen”, aldus Karin Kort van het Florijn College Breda. Hans van Riel van Koning Willem I College denkt zelfs dat de hele organisatie die rol krijgt: “Leren doe je niet meer alleen in het oude denken van de meester, maar de hele organisatie gaat met de leerling “mee” leren. Het wordt steeds meer een ketenverantwoordelijkheid waarbij de regie langzaam steeds meer richting de leerlingen en zijn netwerk verschuift.”

2.     Leren wordt persoonlijk

Met z’n allen klassikaal onderwijs volgen, gebeurt nog veel maar zal in de toekomst minder worden door de komst van gepersonaliseerd onderwijs. Onderwijs op maat. De eerste stappen richting gepersonaliseerd onderwijs zijn gezet. Digitale leeromgevingen zoals 24boost helpen hierbij, maar ook de komst van keuzedelen en keuzevakken stimuleert dit. Jongeren kunnen zo hun eigen onderwijsprogramma vormgeven. Willy Vrolijks van ROC Nijmegen: “Het besef wordt groter dat leerlingen niet over één kam geschoren kunnen worden en dat iedereen uniek is.”

3.     21st century skills blijven

Geen nieuwe trend maar wel een blijvertje: 21st century skills. De toekomst vraagt om andere skills en daarom blijven we ook in 2017 veel horen over deze ‘nieuwe’ vaardigheden. Pas jij 21st century skills nog niet toe in je lessen en wil je weten hoe je dit eenvoudig kunt doen?Lees dan ook het artikel ‘Zo pas je 21st century skills toe in lesmateriaal‘.

Welke onderwijstrends voor 2017 voorspel jij? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.

Yvonne van Zuiden

Het mogen vertellen van verhalen vind ik één van de leukste onderdelen van corporate communicatie, mijn functie bij Edu'Actief. Ik spreek regelmatig mensen uit het onderwijs die vol zitten met mooie verhalen en op hun eigen manier werk maken van onderwijs. Deze verhalen lees je terug in mijn blogs. Ken je ook iemand met een bijzonder of inspirerend verhaal? Stuur een mail met contactgegevens naar info@maakwerkvanonderwijs.nl.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer