29 mbo-studenten winnen finales vakwedstrijden

29 mbo-studenten winnen finales vakwedstrijden

Van bloembinden tot koken en van verpleegkunde tot bouwtimmeren. 29 mbo-studenten zijn uitgeroepen tot kampioenen in hun vakgebied. Ze deden mee aan de finale van Skill Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. Het doel van deze wedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Betere vakvrouw

Het is meer dan alleen een vakwedstrijd, zo ervaart nationaal kampioen verpleegkundige Nelleke Elskamp:  “Ik ben door deze wedstrijden echt een betere vakvrouw geworden. Je leert veel van contact met medestudenten en professionals. Ik ben ook een stuk beter geworden in feedback geven.” Bij de kokswedstrijd sleept Nick de Jong de gouden medaille in de wacht. “Ik ben veel zelfstandiger geworden. Ook ben ik me ervan bewust dat collegialiteit en elkaar helpen zó belangrijk zijn. In je eentje red je het niet.”

Uitdaging in het onderwijs

“Studenten van nu hebben meer prikkels nodig.”, zegt Hans Schutte, directeur-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie (OCW). “Vakwedstrijden bieden mbo’ers uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Ik wil dat alle 500.000 mbo’ers de kans krijgen om mee te doen aan vakwedstrijden.”

EK in Zweden

In totaal deden 157 jongeren mee van 47 verschillende  mbo-scholen. De 29 winnaars ontvingen niet alleen een medaille, ze krijgen ook de mogelijkheid zich te plaatsen voor EuroSkills 2016, het EK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 1 t/m 3 december in het Zweedse Göteborg. Zo’n 500 Europese jongeren tot 25 jaar nemen het op tegen vakgenoten uit 30 landen. Nog deze maand wordt bekendgemaakt welke Nederlandse kampioenen naar het EK gaan.

Alle winnaars
Kijk voor een overzicht van alle winnaars op: www.skillsheroes.nl/uitslagen.

Redactie

Op maakwerkvanonderwijs.nl vind je het belangrijkste nieuws over het beroepsonderwijs. Verschillende auteurs bloggen dagelijks over uiteenlopende onderwerpen, zoals nieuwe kwalificatiedossiers binnen het mbo, de nieuwe beroepsgerichte programma’s binnen het vmbo, onderwijsinnovatie, examens en het leven van een docent. 'Maak werk van onderwijs' is een initiatief van Edu’Actief, de uitgever voor het beroepsonderwijs.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer